Vandpolo-spillerne vil svømme i egen sø
Løsrivelse: Formand undersøger muligheden for at bryde ud af Dansk Svømmeunion
VANDPOLO: Vandpolo sorterer under Dansk Svømmeunion, men sådan behøver fremtiden ikke at se ud. Vandpolosektionen drømmer om at løsrive sig og starte et selvstændigt forbund.
- Det juridiske og det økonomiske skal selvfølgelig være i orden. Og så skal vi finde ud af, om vi kan beholde vandtiden, siger formand for vandpolosektionen, Vagn Holm Nielsen. For ham vil et vandpoloforbund være den mest naturlige ting.
- Vandpolo er en selvstændig disciplin ved de Olympiske Lege. Og håndboldspillere hører jo heller ikke under atletikforbundet, selv om de skal lære at løbe, funderer han.
En katastrofe
Flere års kamp om midler og vand-tid, har langsomt kvalt bølgernes boldspil, mener vandpolo-folket.
- Vi er så langt nede nu, at vi har svært ved at løfte os selv ved hårrødderne. Klubberne lukker på stribe, og hvis vi skal overleve, skal der ske noget nu, siger Vagn Holm Nielsen. Ud af dansk svømmeunions samlede årsbudget på 22 millioner kroner, går 300.000 kroner til vandpolo. Det er ikke engang nok til at lønne én person. Og for tre år siden mistede dansk vandpolo, blandt andet på den konto, den universitetsuddannede idrætspædagog Laszlo Kacsor. Ungareren kom til Danmark i 1992, netop for at få bølgerne til at gå højt i dansk vandpolo, men til sidst opgav han at danse med forbundet, og lønnen var også med i overvejelserne.
- Det er jo en katastrofe, at vi ikke kan have sådan en som Laszlo ansat. Hvis jeg fik en million, så ville jeg som det første ansætte Laszlo Kacsor og så en professionel sekretær, siger Vagn Holm Nielsen. [Image:06112003_152635_0.bmp] En kvart sekretær Vandpolosektionen har en kvart sekretær i Farum. Hun deles med de tre andre sektioner, synkro, udspring og svømning, og har ifølge vandpolo-formanden ikke noget kendskab til vandpolo.
- Det er meget afgørende, at der sidder en person og varetager det administrative, en der er inde i vandpolo, og kan gribe det professionelt an. Min ledelse foregår jo på internettet fra klokken 22 til 23.30 hver aften, med det resultat, at det tager halve år, at føre ting ud i livet, som kunne klares på to dage, siger Vagn Holm Nielsen. Og så er landsopdelingen i øst og vest spild af kræfter og midler, mener formanden.
- Hvorfor skal vi have tre ledelser med så lille en sport? Vi ville kunne effektivisere mere ved at bryde det op, siger han. De små kvæles Hvis dansk vandpolo får eget forbund, forventer sporten en større synliggørelse, der vil lette vejen til sponsorkronerne. Som det er i dag, dækker sponsoraterne kun svømning.
- Det kvæler de små, der betjenes sponsorater for svømmeforbundet, men vi bliver ikke betjent, siger Vagn Holm Nielsen. Selv om vandpolosektionen har lov til at tegne sponsorater, er det tilsyneladende vanskeligt. Sponsorer forventer nemlig at få noget for pengene, men attraktive koncepter kræver oftest kræfter og professionalisme, som ikke umiddelbart findes i dansk vandpolo i dag.
Ikke en hovsa-løsning
Vagn Holm Nielsen ønsker ikke at forhaste sig. Og hvis planerne viser sig at være urealistiske, skal kræfterne i stedet bruges på at ændre situationen i forbundet.
- Vi er nødt til at få uddannet flere trænere og ledere. Vi har ikke nok, og dem vi har, er ikke gode nok, fordi uddannelsen har været negligeret i årevis. Og når trænerne ikke har den nødvendige uddannelse, kan vi ikke hævde os nogen steder, de kan jo ikke argumentere mod svømmetrænerne på bassinkanten, siger han. Som det er i dag, er leder, træner, chauffør og materialemand ofte en og samme person, og rejser han, falder det hele til jorden, som det allerede er sket i flere klubber. Om fem år er den første danske elitetræner uddannet på universitetsniveau, håber Vagn Holm Nielsen.
Visionerne
- I 1. divisionsturneringen kæmper otte hold, alle i samme klasse som Frem. Landsholdet deltager, og klarer sig godt, i A-mesterskaber, og de 5000 registrerede vandpolospillere rundt i landet, har alle en højtuddannet træner i klubben. Sådan lyder Vagn Holm Nielsens drømmescenario. Og selv om han helst ser vandpolo-sektionen bryde ud og få sit eget forbund, er det vigtigste i sidste ende, at dansk vandpolo får det løft det fortjener. Med eller uden svømmeforbundet.
- Hvis vi bryder ud, skal det være sundt. Og hvis vi skal bryde den onde cirkel, skal der ske noget radikalt. Enten en stor sejr eller en storsponsor, slutter formanden. Vandpolosektionen med Vagn Holm Nielsen i spidsen mødes i aften med DIF, for at diskutere mulighederne for en løsrivelse fra svømmefolket.
----------------------------
Billedtekst:
Vandpoloformand Vagn Holm er til daglig oberst i Haderslev. Den 59-årige formand er selv dansk mester i svømning og vandpolo. Han har også været på landsholdet i militær femkamp. Og så har han en stor træningsfysiologisk uddannelse fra hæren. De erfaringer skal nu bruges til at redde dansk vandpolo. [Image:06112003_152635_0.bmp]
-----------------------------
Polo-folket vil have del i pengetanken
VANDPOLO: Dansk Svømmeunion er nu landets fjerdestørste forbund, kun overgået af fodbold, gymnastik og håndbold. Det fremgår af den seneste opgørelse af medlemstal i Danmarks Idræts-Forbund (DIF). Men elitemæssigt er opgørelsen ikke noget at prale af, mener Vagn Holm Nielsen, formand for vandpolo-sektionen under Dansk Svømmeunion.
- Hovedparten af medlemmerne er omkring 12 år. De bidrager kun med penge, for de fleste stopper, når de har lært at svømme. Og ud af den store pengetank går næsten ikke noget til vandpolo, men til at føde svømmerne, siger han. Ser man på aldersgruppen 18-25 år, har svømmeunionen kun 5.431 medlemmer, modsat godt 17.000 i håndbold og næsten 43.000 i fodbold.
- Når kun fire procent ud af den store gruppe overlever og kommer videre, skyldes det ikke mindst den manglende forståelse for, at svømmerne lige så godt kan blive dygtige vandpolospillere, eller udspringere for den sags skyld. Vandpolospillere er bedst i aldersgruppen 18-30, og hvis vi får lov, kan vi udvide den gruppe med 5000, siger Vagn Holm Nielsen.
Et eksempel
Hvert år arrangerer Odense-klubben Frem en vandpolo-dag for skoleelever på Fyn. 400 børn inviteres til at hoppe i bassinet, og hvert år får omkring 200 børn smag for "håndboldspillet til vands."
- Men der er ikke vandtid til dem, siger formanden, som eksempel på hvad dansk vandpolo er oppe imod.
- Frem er vores spydspids, men også de er meget sårbare, for der skal stor økonomi til. Og hvis det krakelerer, har vi ingen top i dansk vandpolo længere, siger Vagn Holm Nielsen.
- Det er det, jeg mener med, at vi skal have uddannet trænere og ledere, vi skal være i stand til at matche svømmetrænerne, interessen for vandpolo er der jo, slutter Vagn Holm Nielsen.