0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Sæsonplan til både trænere og forældre

21-03-2025

Med et stærkt fundament i AquaChamp-mærkerne sikres en rød tråd i H2Odenses nye sæsonplan – uden at gå på kompromis med trænernes personlige undervisningsstil.

Af: Maja Lorentzen, kommunikationskonsulent. Foto: H2Odense

I H2Odense har de siden sæsonstarten i sommeren 2024 prøvet noget nyt af i deres svømmeskole. De har udviklet en sæsonplan, der sikrer, at alle svømmeskolens hold har nogle konkrete mål for, hvad børnene skal lære i løbet af et halvår – uden at det går på kompromis med trænernes personlige undervisningsstil.

 

Sæsonplanen er udviklet af klubbens svømmeskoleleder, Signe Løvgreen. Hun har valgt at basere den på SvømDanmarks AquaChamp-mærkekoncept – i særdeleshed grundfærdighedsmærkerne.

 

”Jeg er uddannet inden for idræt, men ikke specifikt inden for svømning. Så jeg syntes, det var svært at finde rundt i, hvad det er vigtigt at lære som børnesvømmer. Derfor har jeg brugt AquaChamp-mærkerne til at definere de øvelser, som børnene skal igennem i løbet af en sæson,” forklarer Signe Løvgreen.

 

Samtidig har hun også udviklet en komprimeret version af sæsonplanen, som ved sæsonstart udleveres til alle forældrene til svømmeskolens 700-800 børn.

 

”På den måde ved både børn, forældre og trænere, at alle børnene kommer igennem øvelserne og lærer, hvad de skal – det er ikke bare noget, vi siger,” fortæller Signe Løvgreen.

 

Det har da også vakt begejstring hos svømmeskolebørnenes forældre.

 

”Vi er meget tilfredse med, at der er en sæsonplan nu. Det giver os mulighed for at snakke med vores datter om, hvad de har lavet til svømning. Vi oplever, at der er en meget bedre struktur i svømmetræningen og en udviklingsplan. Og i tilfælde af at der er en vikar ved sygdom, så er vi sikre på, at der er en plan for dagens træning,” siger en mor til et barn i svømmeskolen.

 

Foto: H2Odense

 

Niveauinddeling og fokus på fællesskab

Signe Løvgreen understreger, at det er et stort arbejde at gå i gang med at udvikle en ny sæsonplan for svømmeskolen. Derfor tøvede hun heller ikke med at række ud til SvømDanmarks udviklingskonsulent, Nadia Skousen Holm, der bl.a. arbejder med AquaChamp-mærkekonceptet.

 

Sammen brainstormede de og fik ideen til at opdele sæsonplanen i halvår og uger. De inddelte svømmeskolens hold i niveau og alder efter tre af grundfærdighedsmærkerne: Sæl, blæksprutte og haj. På den måde er der gang i alle tre mærker per halvår – et for det små, et for de lidt større og et for de ældste børn.

 

”Der er jo kæmpe forskel på, hvad en 4-årig og en 10-årig skal lære i svømning, så de skal selvfølgelig ikke have de samme mærker. Samtidig kan vi ikke opdele i for mange niveauer, for så bliver det for komplekst. Vores trænere har ofte flere hold i løbet af en uge, så det skal være nemt for dem at holde styr på, hvem der får hvilket mærke, og hvad de allerede har været igennem,” forklarer Signe Løvgreen.

 

Foto: H2Odense

 

I nogle af ugerne arbejder alle holdene med det samme tema.

 

”Det var vigtigt for os at inkludere elementer, der styrker fællesskabet i klubben. Derfor har vi planlagt temauger, der fokuserer på fællesskab og klublivsfølelse, fordi vi ved, at det er vigtigt for børnenes trivsel,” siger Signe Løvgreen og fortsætter:

 

”Men vi har også løbende tilmelding af børn. Hvis de starter senere på sæsonen, skal de stadig have mulighed for at opnå mærket. Derfor har vi lagt buffer-tid ind i de sidste to-tre undervisningsgange, så vi sikrer, at alle på holdet når igennem øvelserne.”

 

En rød tråd med plads til fleksibilitet

Når man implementerer en ny sæsonplan med en helt ny måde at strukturere holdenes undervisning på, er det naturligvis vigtigt at have trænerne med på ideen. Derfor fremlagde Signe Løvgreen sæsonplanen tre uger før sæsonstart på træneropstartsmødet.

 

”Vi gennemgik planen, og jeg svarede på spørgsmål og sikrede, at alle forstod rammerne. Nogle af de mere erfarne trænere var lidt bekymrede for, om de ville miste friheden til at undervise på deres egen måde, men jeg gjorde det klart, at der stadig er masser af fleksibilitet,” fortæller Signe Løvgreen og uddyber:

 

”Mærkesystemet er en tydelig rød tråd. De kan selvfølgelig stadig sætte deres eget præg på undervisningen, men de ved, hvad minimumskravet er, og hvad der forventes af dem.”

 

Nu har trænerne prøvet den første sæsonplan af i efteråret 2024, og de er i gang med anden sæsonplan her i foråret, hvor børnene blandt andet skal igennem et af livredningsmærkerne. Helt generelt fortæller trænerne, at de synes, at sæsonplanen fungerer fint, og at det er rart at have noget at gå ud fra.

 

”Selvom jeg kun har været afløser, imens vi har arbejdet med sæsonplanen, har jeg tydeligt kunne mærke kvaliteten af at have den. Et godt eksempel er på hold, hvor fremmødet kan variere lidt. Det betyder, at det tilsendte program fra træneren ikke altid har været passende. Der har sæsonplanen hjulpet mig med en ramme for aktiviteterne, så jeg kan tilpasse undervisningen,” fortæller Sebastian, der er træner i H2Odense, og fortsætter:

 

”Samtidig synes jeg, at den også på et teoretisk grundlag har en god balance mellem at være detaljeret og åben, så det hverken bliver for kasseformet eller for kaotisk.”

 

Foto: H2Odense

 

Allerede til træneropstartsmødet gjorde Signe Løvgreen det klart, at planen måske skulle justeres undervejs, men at de var nødt til at prøve det af i en hel sæson for at se, om det fungerede.

 

”Jeg ser det som noget sundt og foreningspligtigt at få fx forældre og trænere på banen med konstruktiv kritik, så vi alle kan bidrage til den bedst mulige svømmeundervisning i vores klub,” siger Signe Løvgreen.

 

Derfor opfordrede hun også trænerne til at komme med input og fortælle, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør.

 

"Jeg synes, sæsonplanen fungerer rigtig godt til at give en retningslinje for undervisningen. Men jeg ville blive glad for en mere overskuelig måde at se den på, end det vi har lige nu,” fortæller Kaya, der er træner i H2Odense.

 

”Forældrene stoler på, at vi ved, hvad vi laver”

I arbejdet med at udvikle den nye sæsonplan opstod ideen om at lave en komprimeret version, som forældrene får udleveret i starten af sæsonen. Formålet er at imødekomme nogle af de mange spørgsmål, som H2Odense – ligesom mange andre svømmeklubber – oplever at få om bestemte øvelser og lege i svømmeundervisningen.

 

”Med sæsonplanen kan vi vise dem, at der er en plan med det, og vi oplever faktisk færre spørgsmål nu. Vi fortæller dem, at hvis de har spørgsmål, må de endelig sige til. Men generelt oplever vi, at de accepterer planen og stoler på, at vi ved, hvad vi laver,” forklarer Signe Løvgreen.

 

Der er da også kommet mange positive tilbagemeldinger fra de forældre til svømmeskolebørnene, som Signe Løvgreen og hendes trænere har fået feedback fra.

 

”Jeg synes, det er rigtig dejligt med en sæsonplan. Den giver et godt indblik i, hvad der kommer til at ske den næste tid – ligesom et skoleskema, så børnene er forberedt på, hvad der skal ske, og hvad de møder fra uge til uge. De bliver også bevidste om, hvilke færdigheder, der udvikles, og det giver stor selvtillid,” siger en far til et barn i svømmeskolen.

 

Foto: H2Odense

 

”Sæsonplanen er et virkelig godt tiltag i min optik. Som forælder giver den mig et rigtig godt overblik over, hvad min svømmer skal igennem de enkelte uger. Det giver mig mulighed for at snakke med hende om det og forberede hende, så hun fx ved, at der i denne uge er fokus på livredning. Det gør både, at vi kan snakke om det derhjemme, og at jeg kan se, at der er fremdrift og fremgang i træningen – at der sker en udvikling,” forklarer en mor til et barn i svømmeskolen.

 

Alligevel ønsker Signe Løvgreen at få et endnu bedre indblik i, hvad forældrene synes om sæsonplanen, og derfor spørger de specifikt ind til det, når de i maj måned sender en tilfredshedsundersøgelse til alle klubbens medlemmer gennem Members 1st.

 

”I år vil vi gerne have konkret feedback på, hvordan de synes, at mærkesystemet fungerer. Når jeg spørger forældrene i løbet af året, får jeg måske kun et par tilbagemeldinger. Men ved at samle det i en undersøgelse, kan vi få en mere struktureret feedback,” siger Signe Løvgreen.

 

Feedbacken fra forældrene og trænerne vil hun bruge til at videreudvikle sæsonplanen, inden den nye sæson starter efter sommerferien.

 

”Sæsonplanen bør være i løbende forandring, ligesom klubben og svømmeskolen er. Nye trænere og børn kommer til klubben gennem tiden, og nye behov, ønsker og forslag kommer sammen med dem. Vi vil derfor forsøge at genbesøge sæsonplanen hver sommer – eller oftere – for at se, hvordan vi kan optimere og forbedre den,” forklarer Signe Løvgreen.

 

Få inspiration i H2Odenses sæsonplaner

Skal du også snart i gang med at planlægge den næste sæson? Så kan du – ligesom Signe Løvgreen – finde inspiration i AquaChamp-mærkekonceptet.

 

Du kan også se, hvordan H2Odense har lavet deres sæsonplaner her:

 

Ønsker du hjælp til at udvikle jeres sæsonplan, kan du tage fat i din regionale klubkonsulent eller udviklingskonsulent Nadia Skousen Holm – find kontaktoplysningerne her. Signe Løvgreen vil også gerne stille sig til rådighed, hvis du har brug for sparring – hun kan kontaktes på sl@h2odense.dk


 






Cookieindstillinger