Arbejdet med at uddanne Danmark i Respekt for vand er en vigtig og nødvendig opgave.
På det nylige bestyrelsesmøde i Dansk Svømmeunion, var kystlivredningschef Anders Myrhøj forbi for at give en status på Kystlivredningssæsonen 2021.Anders fortalte om de mange ”aktioner” de fantastiske kystlivreddere igen i 2021 har gennemført på de danske strande. Lige fra de mange oplysende indsatser til de mere alvorlige livreddende aktioner. Og selvom kystlivredderne ikke dækker hele den danske og meget lange kyststrækning, så er der ingen tvivl om den kæmpe forskel, de gør for de mange badegæster, der besøger vore strande i løbet af sommeren.
Det gælder i øvrigt alle de livredningstjenester, store som små, lokale, regionale osv. Det at strandene er befolket med livreddere, skaber tryghed for badegæsterne og redder liv, hvert år. Det er tydeligt, at der er en enorm respekt for vand i det arbejde kystlivredderne udfører.
Det samme gør sig gældende i landets svømmehaller. Her står veluddannede livreddere klar på kanten og sørger for sikkerheden i svømmehallerne. Det er et arbejde, hvor man ikke kan tillade sig bare et kort øjebliks uopmærksomhed En drukneulykke kan ske på meget kort tid.
I mine unge dage, stod jeg selv på kanten som livredder i Frederiksværk Svømmehal og måtte desværre i vandet to gange for at hente børn, der ikke kunne holde sig over vande. I begge tilfælde var det besøgende skoler/institutioner der kom med 60-70 børn, for lidt personale og uden den store respekt for vand. Det var tydeligt, at flere af børnene aldrig skulle have været hoppet i 25 meteren. De manglede ganske simpelt de basale kundskaber i vand. Og respekten for vand blandt de voksne var dengang slet ikke til stede. Så var de aldrig taget i svømmehallen med så mange børn uden at kende deres niveau.
Det løber mig derfor koldt ned ad ryggen, at høre om, at et ungt menneske har mistet livet i forbindelse med en skoles besøg i en svømmehal. Det er ulykken der bare ikke må ske. Jeg taler om ulykken i Fjerritslev svømmehal i august måned, hvor en efterskole var på besøg og en 17-årig pige druknede. Det minder på alt for mange måder, om det jeg oplevede i mine unge dage. For mange børn i bassinet på samme tid, et ”privat” arrangement”, manglende opsyn med børnene og for lidt respekt for vand. I tilfældet her var der ikke livreddere fra hallen på kanten. Badesikkerheden stod skolen selv for.
Min hensigt med dette indlæg er ikke at udstille nogen. Både personale, de unge og mest af alt den berørte familie, går igennem en tid i deres liv man dårligt kan sætte ord på. Mit ærinde med dette indlæg er at starte en debat om badesikkerhed og respekt for vand i alle de afkroge af dette land, hvor der er vand. Vi kan måske aldrig helt undgå at der sker drukneulykker på strandene eller i landets svømmehaller. Men jeg tror, at vi kan gøre endnu mere for at minimere de i forvejen få ulykker, ved at højne respekten for vand.
De børn og unge, der er i vandet, skal lære at svømme og klare sig selv i vand. Men viden om og respekt for vand skal altid være til stede hos det personale, der har ansvaret for de pågældende børn og unge. Derfor er arbejdet med at uddanne Danmark i Respekt for vand en vigtig, nødvendig og værdsat opgave. En opgave og et ansvar alle der arbejder med vand skal være sig bevidst.
Allan Nyhus
Bestyrelsesmedlem Dansk Svømmeunion / Formand Hovedstadens Svømmeklub