Dansk Svømmeunions bestyrelse peger på Jakob Andkjær til kommende vakant plads i bestyrelsen.
Af: Dansk Svømmeunion
Når der afholdes generalforsamling i Dansk Svømmeunion lørdag den 12. september, vil der blive en vakant plads i bestyrelsen. Her peger bestyrelsen på Jakob Andkjær, som det nye medlem.
Tidligere elitesvømmer, Jakob Andkjær, er parat til at indgå i bestyrelsesarbejdet i Dansk Svømmeunion.
Jakob Andkjær præsenterer sig selv
Jeg stiller op til Dansk Svømmeunions bestyrelse, da jeg har et ønske om at vende tilbage til dansk svømmesport og bidrage til en fremtidig sund og stærk udvikling. Det er vigtigt, at vi kontinuerligt arbejder for at sikre de bedste rammer og betingelser for de mange, der udgør en del af vores sport – atleter, trænere, ledere og frivillige.
Med mange års erfaringer som elitesvømmer tror jeg på, at jeg kan være med til at gøre en forskel i bestyrelsesarbejdet, hvor jeg har nogle nye perspektiver at bidrage med, der kan være gavnlige og væsentlige at tage højde for, når emner drøftes og beslutninger skal træffes.
At lære at svømme er i min optik vigtigt og noget som alle bør tilbydes - ikke mindst i et land som Danmark, hvor vi har så uendelig meget kyststrækning. Det handler først og fremmest om at kunne passe på sig selv og andre i og ved vand, men derudover har svømmesporten så meget godt at byde på, når blot rammerne er til det: stærke fællesskaber, gode oplevelser og personlig udvikling.
Bliver jeg valgt til Dansk Svømmeunions bestyrelse, vil jeg konkret arbejde for:
At vi sikrer sunde rammer hvor alle svømmesportens målgrupper - atleter, trænere, ledere og frivillige – trives og har det godt med hinanden. Det skal være sjovt at færdes i elite og klubmiljøer, både som ansat og som svømmer/medlem.
Som medlem investerer man jo ofte en masse af sin dyrebare fritid – for ikke at sige alt sin fritid – i klubregi. Og her skal følelsen af glæde være en fast følgesvend. Det vil jeg have in mente i bestyrelsesarbejdet.
Indenfor konkurrence-/elitesvømning er det vigtigt, at vi vedbliver med at opbygge en kultur, hvor der er plads til personlig udvikling, og hvor fokus er på at bygge hinanden op og altid have respekt for hinanden.
Kerneordet er trivsel hele vejen igennem. Dette udelukker ikke gode resultater - tværtimod er det et nøgle-element i at skabe dem.
Jeg ønsker også at gå ind i arbejdet, der allerede foregår omkring det at opkvalificere og styrke kompetencerne for både ansatte og frivillige. Trænergerningen som profession skal styrkes igennem uddannelse og rådgivning, så trænerne bliver bedre i stand til at varetage den store og brede opgave det eksempelvis er at være cheftræner i en svømmeklub. Det handler ikke blot om at være god til det svømmefaglige, men også om at kunne drive en organisation. Dansk Svømmeunion kunne også udvikle redskaber og hjælpepakker, der eksempelvis kunne forbedre et ansættelsesforløb og sikre et bedre match mellem træner og klub.
Vi skal generelt arbejde for en stærk dialog klubber og union imellem, så vi sikrer videndeling, dialog om fremtidig retning og udbredelse af initiativer.
Og så skal vi udbrede glæden ved de sociale fællesskaber, som svømmesporten giver mulighed for.
Når vi tænker på en disciplin som svømning, ser vi den typisk som værende individuel. Og det gør sig jo også gældende ved konkurrencer, men svømning handler for langt de fleste i høj grad om fællesskaber på tværs af alle discipliner og aldersgrupper. Dette perspektiv skal ind i de rammer vi skaber i dansk svømmesport. Sammenhængskraft i miljøet er en vigtig faktor for at sprede glæde og engagement omkring medlemmer og klubber.
Hvem er jeg?
Svømningen har været en stor del af mit liv, og er det stadig i dag. Jeg startede selv med at svømme nærmest ved en tilfældighed, efter at være blevet anbefalet at svømme for at styrke muskulaturen omkring mine knæ. Jeg fandt et fællesskab og en klubånd i Vallensbæk/VI-39, hvor trygge rammer og gode oplevelser var i centrum og gik hånd i hånd.
Svømningen bød kontinuerligt på nye udfordringer og oplevelser, og jeg rykkede op på hold i startfællesskabet VAT89, og svømningen begyndte at tage en hel del af min tid og fokus. Senere har jeg i perioder svømmet på det daværende Elitecenter, og svømmet fire år på college i USA. Hertil et kortere klubophold i Australien.
Undervejs har jeg blandt andet vundet medalje til både VM og EM samt deltaget ved OL. Jeg har således et godt kendskab til både klub- og landsholdssvømning, og har på egen krop mærket både de positive og de negative sider, som idræt på højeste internationale niveau uundgåeligt byder på.
Efter jeg stoppede som aktiv, fortsatte jeg som assisterende træner et par år. I dag er jeg delvis aktiv masters svømmer og er en smule at finde på kanten, hvor jeg forsøger at give lidt tilbage til miljøet og hjælpe andre på vej.
Jeg har en kandidat fra Copenhagen Business School i Organizational Innovation & Entrepreneurship og har læst hele min bachelor i USA. I hele min bachelor-periode var jeg samtidig aktiv svømmer.
Jeg er 35 år og arbejder i dag som Product Manager i MobilePay, og har primært arbejdet i krydsfeltet mellem mennesker, teknologi og forretning gennem de seneste år.
Du kan kontakte Jakob Andkjær på e-mail: jakob.svoem@gmail.com