Ricki Clausen er vendt tilbage til dansk svømmesport for at udfordre den klassiske trænermodel.
Af: Klaus Bach ChristensenSkal svømmeklubbens cheftræner fortsat være den ene person, som har det totale ansvar for træningen af klubbens bedste svømmere, ledelsen af konkurrenceafdelingens trænere, motivation af frivillige og planlægning af træningslejre og stævner?
Det mener Ricki Clausen ikke.
Efter at have observeret dansk svømmesport på afstand i to år – og elitetrænerdelen i seks år – er den erfarne træner atter at finde i dansk klubsvømning. Han starter i Herlev Svømning i en nytænkt trænerkonstellation, hvor han sammen med Ejnar Larsen deler ansvaret for træningen af Herlevs førstehold og ledelsen af konkurrenceafdelingen.
- Det sidste år har givet mig lyst til at fordybe mig i svømning igen, men det skulle være på nogle andre præmisser end sidst. Jeg ønskede at have kollegaer med samme erfaring og uddannelse som mig selv samt en ansat leder, som jeg kan sparre og udvikle mig med i dagligdagen, siger Ricki Clausen.
Den mangeårige træner fortæller, at han i Køge Svømmeklub havde fornøjelsen af at have en ansat leder i form af Jan Hansen, og her erfarede Ricki Clausen en enorm forskel på at have en ansat leder, der udstak klubbens strategiske retning frem for den mere sporadiske ledelse, som frivillige ledere ofte praktiserer af logistiske årsager.
- Derfor faldt valget på Herlev Svømning, og jeg er sikker på vores nye teamtankegang på kanten bliver en stor succes i samarbejde med klubchef Maj-Britt Mikkelberg, som jeg glæder mig meget til at samarbejde med, siger Ricki Clausen.
Ricki Clausen vil udfordre den klassiske trænermodel i dansk svømmesport
Foto: Privatfoto.
Teammodel skal få det bedste frem i den enkelte svømmer
Gængs praksis er, at cheftræneren er til stede ved alle træningspas og koncentrerer sig om de bedste svømmere, mens assistenttræneren klarer de øvrige opgaver omkring førsteholdet. Den ideologi og forestilling gør den nye trænerkonstellation i Herlev Svømning op med.
- Tiden er efter min mening løbet fra den klassiske cheftræner, der skal vide alt, kunne alt og være der til alle træningspas. Jeg tror ikke, det giver det bedste udbytte for svømmerne, og derfor kommer Ejnar og jeg også til at fordele træningen mellem os på en anden måde for at favne og ramme alle svømmerne bedst muligt, siger Ricki Clausen.
For netop at sætte en tyk streg under teammodellen har Herlev Svømning tilføjet Morten Marstrand, Jakob Andkjær og Marcus Olesen til trænerstaben. De skal ligeledes indgå i træningen af førsteholdet med Ricki Clausen og Ejnar Larsen. Nogle trænere rynker måske på næsen over den udmelding, men ikke Ricki Clausen som vil udfordre det bestående.
- Vi er vokset op i en kultur, hvor det er useriøst som træner at blive væk fra et træningspas. Jeg er nået dertil, hvor jeg faktisk tror, det er useriøst, hvis man insisterer på at være der til alle pas frem for at tænke på, hvilke stimuli svømmerne skal udsættes for med målet om at nå de bedste resultater. Vores model er i meget høj grad inspireret af den amerikanske college-model, hvor der er mange trænere omkring holdet med hver deres ansvarsområde. Det ville jo eksempelvis være tåbeligt, hvis jeg var ansvarlig for at udstikke retningen i forhold til starter, når Jakob Andkjær ved mere om startspring, end jeg gør.
Ny træningsfilosofi skal skabe bedre resultater
De seneste to år af sin trænerkarriere har Ricki Clausen som assistent i Helsingør Svømmeklub oplevet, hvordan han i perioder med færre træningspas har været langt mere fokuseret og bedre til at bringe sine kompetencer i spil overfor svømmerne.
- Jeg oplevede de 3-5 gange om ugen, jeg var på kanten, at jeg havde et helt andet overblik over både svømmernes behov og den pågældende træning. Da Helsingør senere stoppede samarbejdet med deres cheftræner, var vi pludselig fem trænere, der skulle varetage træningen i fællesskab. Der blev det tydeligt for os alle, hvor meget mere svømmerne fik i udbytte, når vi hver især fokuserede på de områder, hvor vi havde vore styrker. Derfor kan man godt sige, at jeg på grund af coronapandemien fik muligheden for at teste den model, jeg havde overvejet i noget tid. Det var direkte medvirkende til, at jeg spurgte Ejnar, om han ville være med til at teste modellen i større skala.
Ricki Clausen på kanten til en af sæsonens første træningspas i Herlev Svømning.
Foto: Privatfoto.
Samarbejde med Københavns Universitet og andre eksperter
En anden af de fordele, som trænermodellen giver, er, at trænerteamet får mulighed for at optimere på andre aspekter omkring svømmerne såsom svømmernes biodata. I praksis betyder det, at svømmerne kan se frem til at få analyseret deres søvn, hvilebehov, hydrering, kost og meget andet, hvis de har lyst til det. Alt foregår helt frivilligt.
Herlev Svømning blev i juni kontaktet af lektor Steen Larsen fra Københavns Universitet med henblik på at indgå et formelt samarbejde omkring testning og optimering af performance i svømning. Det har Herlev med glæde accepteret.
- Da Steen Larsen henvendte sig omkring et samarbejde, talte det fuldstændigt ind i den model, vi går ind i det her med – nemlig, at forskere på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet naturligvis ved mere om svømmernes biodata og kan analysere langt bedre på det, end vi kan som svømmetrænere. Da Ejnar samtidig har brugt en masse tid på netop biodata de seneste fem år, er han den naturlige kontaktperson hos os, og jeg glæder mig til at se, hvad han og Steen Larsen i fællesskab kan få ud af det samarbejde. Vi har også indgået et samarbejde med Anders Bendix Nielsen, der er landstræner i vægtløftning - primært omkring vore ældste herresvømmere. Selvfølgelig ved Anders mere om vægttræning end svømmetrænere – upåagtet at både Morten, Ejnar og jeg har været på Idrættens Træner-Akademi og har arbejdet med seniorelite i mange år. Sådan en kompetence skal vi da udnytte, når vi får chancen.
Mere data – også omkring de ting, der ikke foregår i bassinet – er et mantra for det nye trænerteam.
- I løbet af min tyveårige trænerkarriere er det blevet tydeligere og tydeligere for mig, at det for de bedste svømmere ikke er de 2-4 timer i bassinet om dagen, der er den vigtigste faktor for at forløse potentiale. Det handler mere om de timer, hvor de ikke er i bassinet. Kan man optimere den tid, svømmerne ikke er i bassinet, så bliver de langt bedre, når de er i bassinet, forklarer Ricki Clausen.
Han ser frem til den nye sæson og glæder sig til at vende tilbage til trænergerningen i samarbejde med de mange, erfarne trænere i teamet.
Dansk Svømmeunions Sportsafdeling hilser det nye projekt velkommen og glæder sig til at se, hvilken udvikling den nye træner-/teammodel skaber.