0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Danske kystlivreddere vinder guld til VM i livredning

15-10-2010
Seks danske kystlivreddere gav de store livreddernationer som Australien og New Zealand baghjul og vandt i denne uge guld i disciplinen holdredning ved VM i livredning i Egypten. Det er første gang, at guldet går til Danmark.

Af: 21



Selvom badesæsonen for længst er slut i Danmark, er de danske kystlivreddere ikke gået i hi for vinteren. Det beviste de, da de i holdkonkurrencen Team Rescue udkonkurrerede lande som Australien, New Zealand og England og vandt verdensmesterskabet for første gang. 
 
De seks danske livreddere er fra TrygFonden Kystlivredning, der hver sommer holder øje med badegæsterne på 29 strande og havnebade rundt i Danmark. Til VM-stævnet dystede de i fire discipliner inden for IRB (Inflatable Rescue Boat), som er livredning fra en motorbåd bygget til livredning og sejlads i bølger, som bruges verden over af professionelle såvel som frivillige livreddere (se forklaring på de enkelte discipliner i nedenstående).


De seks danske livreddere kunne hænge guldmedaljen om halsen.
Bagerst fra venstre er det Jacob Marcussen, Anders Hammer, Troels Antvorskov og Michael Røder. Forrest fra venstre er det Martin Jørgensen og Caroline Kleemann.


De seks livreddere fra TrygFonden Kystlivredning. Fra venstre er det Martin Jørgensen, Troels Antvorskov, Anders Hammer, Caroline Kleemann, Michael Røder og Jacob Marcussen.


Caroline Kleemann og Jacob Marcussen styrer livredderbåden ind på stranden, mens Anders Hammer hurtigt er på vej ud af båden for at nå over målstregen før konkurrenterne.

Erik Bech, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning er meget tilfreds med danskernes indsats, der viser, at TrygFondens livreddere har et højt niveau. 
- Vi er meget stolte over, at Danmark er med blandt de bedste i verden og kan måle sig med lande, der har en lang tradition for kystlivredning. Samtidig er et VM som dette en god måde at skabe opmærksomhed om livredning som sport, der kræver en utrolig god fysik og et godt overblik i en presset situation, siger Erik Bech, der var med i Egypten for at støtte danskerne.

Konkurrence og alvor
Konkurrence i livredning handler ikke kun om medaljer og ære, men også om et underliggende humant sigte – at være ”fit to save lives”. Det gør disciplinen særlig i forhold til andre mesterskaber.

I TrygFonden Kystlivredning ser man gerne, at der kommer mere fokus på livredning i Danmark også i ikke-professionel sammenhæng.
- Livredning er et seriøst arbejde for de professionelle livreddere, men også en aktivitet, som vi i TrygFonden Kystlivredning meget gerne ser bliver udbredt blandt danskerne på lige fod med, at man skal lære at svømme. Jeg håber derfor, at guldmedaljen kan være med til at bane vejen for, at flere vil interessere sig for at lære at redde liv i vandet, fortæller René Højer, der er ansvarlig for bade- og vandsikkerhed i TrygFonden.

Ud over guldmedaljen vandt Danmark også en sølvmedalje i disciplinen Mass Rescue og en bronzemedalje i Tube Rescue.

Danmark blev repræsenteret af Caroline Kleemann, Anders Hammer og Jacob Marcussen samt Troels Antvorskov, Michael Røder og Martin Jørgensen. Alle seks er ansat som instruktører i TrygFonden Kystlivredning, og fem af dem arbejdede som livreddere på strandene i sommer.

Fakta om VM i livredning:
 
Om VM-stævnet for klubhold 
- 15 hold fra Australien, New Zealand, England, Tyskland, Belgien og Danmark deltog i stævnet, der er for klubhold. Fra Danmark deltog to hold á tre personer fra TrygFonden Kystlivredning.
- The International Lifesaving Federation (ILS) er arrangør af VM i livredning, der afholdes hvert andet år.
- VM bliver afholdt i Egypten den 2. - 17. oktober 2010.
- Danmark deltog første gang i 2008, hvor det blev til en sølvmedalje i Tube Rescue.

De fire discipliner i IRB-konkurrencerne:

1. IRB Rescue
: To livreddere (en bådfører og en gast) skal redde deres tredje holdkammerat (mediet), der befinder sig i vandet bag en bøje. Bådføreren og gasten befinder sig uden for båden inden start. På startens signal startes båden, og der sejles mod mediet. Inden mediet nås, drejes rundt om en bøje. Herefter sejles der op til mediet, der ophales i båden. Afslutningsvis sejles mod stranden, hvor båden landes, og bådføreren løber over målstregen.

2. IRB Team Rescue: Samme øvelse som i IRB Rescue, men her skal to hold gennemføre øvelsen efter hinanden.

3. IRB Tube Rescue: To livreddere (en bådfører og en gast) skal redde deres tredje holdkammerat (mediet), der befinder sig i vandet bag en bøje. Bådføreren og gasten befinder sig uden for båden inden start. På startens signal startes båden, og der sejles mod mediet. Inden mediet nås, drejes rundt om en bøje. Ved bøjen springer gasten i vandet med redningstorpedo på og svømmer mod mediet. Båden bliver ved bøjen. Ved ankomst til mediet påsætter gasten redningstorpedoen på mediet, og mediet trækkes mod båden. Ved ankomst til båden kravler gasten op i båden, og mediet ophales. Afslutningsvis sejles mod stranden, hvor båden landes, og bådføreren løber over målstregen.

4. IRB Mass Rescue
: Et hold består af to medier og en bådbesætning. Medierne skal hentes ét ad gangen. De to medier er placeret i vandet bag en bøje. Bådføreren og gasten befinder sig inden start uden for båden. På startens signal startes båden, og der sejles mod medie 1. Inden mediet nås, drejes rundt om en bøje. Herefter sejles op til mediet, der ophales i båden. Båden sejles til stranden, hvor bådføreren løber over målstregen og tilbage til båden. Imens vender gasten båden, og mediet forlader båden. Båden sejles herefter ud igen, og medie 2 hentes efter samme procedure som medie 1. Afslutningsvis sejles mod stranden, hvor båden landes, og bådføreren løber over målstregen.

Om TrygFonden Kystlivredning
TrygFonden Kystlivredning er et samarbejde mellem Dansk Svømmeunion og TrygFonden, der begyndte i 1998. Formålet er at forebygge drukneulykker og forbedre bade- og vandsikkerheden i Danmark. TrygFondens kystlivreddere er uddannet efter standarder, der er certificeret af det internationale livredningsforbund ILS. Man kan ansøge om at komme til optagelsesprøve til TrygFonden Kystlivredning indtil den 1. december 2010. Læs mere på bliv-livredder.nu og respektforvand.dk. 

For yderligere information, kontakt:
René Højer, ansvarlig for bade- og vandsikkerhed, TrygFonden
Mobil: 20 70 38 92
E-mail: rh@trygfonden.dk

Erik Bech, kystlivredningschef, TrygFonden Kystlivredning
Mobil: 30 33 72 49
E-mail: eb@svoem.dk

Anders Hammer, deltager ved VM i livredning
Mobil: 26 84 66 51
 
Med venlig hilsen – Best regards

Nora Thomsen
Informationsmedarbejder – Information officer

Dansk SvømmeunionDanish Swimming Federation
Ryttergaardsvej 118, 2. sal – DK – 3520 Farum

Tel: +45 4439 4450
Fax: +45 4439 4460
Dir: +45 4439 4453
Mob: +45 2149 0937

 






Cookieindstillinger