0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Dansk Svømmeunion vil dialog med kommunerne om forbedring af danskernes svømmefærdigheder

19-06-2007
Skal danskernes svømmefærdigheder styrkes kræver det samarbejde med landets kommuner.

Af: 21

Dansk Svømmeunion og TrygFonden offentliggjorde for tre uger siden resultaterne af en større undersøgelse om danskernes svømmeduelighed anno 2007.
Undersøgelsen, der er gennemført af analyseinstituttet Epinion blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, afslører mangler i danskernes svømme- og livredningsfærdigheder. Disse mangler ønsker Dansk Svømmeunion nu at få rettet op på. Det kræver imidlertid samarbejde på flere fronter - her ikke mindst fra kommunal side, er holdningen i Dansk Svømmeunion.
 
Hver tredje dansker kan ikke svømme
Blandt andet viser undersøgelsen, at hver tredje dansker ikke kan svømme de 200 meter, som er den nordiske definition på svømmeduelighed. Blandt danske 6. klasses børn kan hver femte ikke svømme.
 
Dårlige svømmehalsfaciliteter og ventelister til svømmeundervisning
Danskerne angiver dårlige svømmehalsfaciliteter (38 procent af de adspurgte) og ventelister i svømmeklubberne (31 procent af de adspurgte), som nogle af de væsentligste barrierer for at lære at svømme.
 
Udbedring af dårlige svømmehalsfaciliteter er kommunernes ansvar 
Beslutning om, hvordan skatteborgernes penge skal forvaltes lokalt, træffes i kommunalt regi. Det er således op til de kommunale politikere at afgøre, hvorvidt der skal afsættes midler til forbedring af eventuelt dårlige svømmehalsfaciliteter, eller om pengene skal gå til anden side.
- Undersøgelsen viser med alt tydelighed, at det er vigtigt, at vi får landets kommuner involveret i problematikken omkring danskernes svømmefærdigheder. Kun ved at få kommunerne til at tage et medansvar i form af fokus på svømmehalsfaciliteterne, kan vi få taget fat på denne del af problemstillingen, siger direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen.  
 
Uden vand ingen svømmeundervisning
Også i forhold til venteliste-problematikken må kommunerne på banen og tage et medansvar, mener Dansk Svømmeunion. Svømmeklubbernes ventelister skyldes typisk, at klubben mangler vandtid i den lokale svømmehal. Vandtiden i en svømmehal skal som oftest fordeles på flere brugere – her ikke mindst i form af besøgende i den offentlige åbningstid og af svømmeklubben, som underviser i svømning, og således blandt andet lærer medlemmerne at mestre de mest basale svømmefærdigheder.
Mange steder i landet prioriterer kommunerne imidlertid at drive svømmehaller som kommerciel og indtægtsdækket virksomhed. Hvor det er tilfældet, må meget af svømmehallens vandtid gå til offentlig åbning, da der her er mulighed for at tjene penge på salg af entré-billetter. 
Det betyder mindre vandtid til den lokale svømmeklub, som dermed ikke kan få plads til alle de personer, der ønsker et medlemskab, fordi de gerne vil lære at svømme. Dermed opstår ventelisteproblematikken – en problematik, som stadig flere svømmeklubber kæmper med.
- I Dansk Svømmeunion forstår vi udmærket, at der kan være sund fornuft i at tænke i indtægtsgivende aktiviteter. Og vi anerkender også, at der naturligvis skal være plads til os alle i de svømmehaller, vi nu engang har til rådighed. Men det er dog fatalt, at en stor procentdel af befolkningen ikke lærer at svømme af den enkle grund, at den lokale svømmeklub må afvise medlemskaber grundet manglende vandtid, som igen skyldes kommercielle hensyn, udtaler Pia Holmen, som fortsætter: - I mange kommuner ser man gerne, at de lokale svømmeklubber påtager sig et socialt ansvar og således lærer flest mulige borgere at gebærde sig sikkert i og ved vand. Her må jeg sige, at kæden hopper af, hvis ikke selv samme kommuner skaber driftsmæssige betingelser for de lokale svømmehaller, således svømmeklubberne får mulighed for at leve op til deres fornemme ansvar via tildeling af den fornødne vandtid, lyder det fra Dansk Svømmeunions direktør. 
 
Dansk Svømmeunion tager initiativ til dialog med kommunerne
I den kommende tid vil Dansk Svømmeunion rette henvendelse til samtlige landets kommuner i håbet om at få skabt dialog om de resultater, som undersøgelsen har afdækket.  
- Vi vil i Dansk Svømmeunion tage initiativ til at komme i dialog med kommunerne om hvordan, vi i fællesskab sikrer, at danskernes svømme- og livredningsmæssige færdighedsniveau styrkes i fremtiden. Håbet er naturligvis, at kommunerne, via indblik i de resultater vores undersøgelse har afdækket, vil opnå en forståelse for, at det er alt afgørende, at der prioriteres midler til såvel forbedring af svømmehalsfaciliteter som til driftsmæssige tiltag, hvis vi oprigtigt ønsker at rette op på danskernes svømmefærdigheder. Og det mener jeg, vi alle, ikke mindst beslutningstagere på alle niveauer, må have en interesse i at gøre noget ved.
 
Hele rapporten fra Epinion kan downloades HER.
 
For yderligere information kan direktør i Dansk Svømmeunion Pia Holmen kontaktes på mobil: 2920 6161.
 
Venlig hilsen
Dansk Svømmeunion
 
Nora Thomsen
Informationsmedarbejder
 
Telefon: 4439 4453
Mobil: 2149 0937
Fax: 4439 4460

www.svoem.dk

 






Cookieindstillinger